Gözlük Fabrikası

Gözlük Fabrikası

Gözlük Fabrikasında Neler Oluyor?

Teknolojinin gelişmesi ve refah seviyesinin artması ile beraber toplumun ihtiyaçları da bariz şekilde değişiklik göstermeye başladı. Söz konusu ihtiyaçlardan birisi olan gözlükler de günümüz pazarının önemli bir payını oluşturmakta. Sağlık, imaj ve benzeri sebeplerden ötürü satın alınan gözlüklerin elbette ki bir üretim süreci var. İşte bu yazımızda da gözlüklerin gözlük fabrikası üretim serüvenini, tüm üretim aşamalarını, kısacası gözlük üretimi konusunu ele alacağız.

Gözlüğe genel bakış

Türkiye’de optik sektöründe gözlük çerçeve ve cam ihtiyaçlarının %80’i ithal alınarak karşılanmaktadır. 2006 yılı verilerine göre ABD görme gereçleri için 28 milyar doların üzerinde harcama yapmıştır. Bu rakamlar ile ABD optik sektörünün en büyük pazarına sahiptir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye nüfusunun hızla artacağı buna bağlı olarak da görme gereçlerine olan ihtiyacın artacağı ön görülmektedir. Bu durum Türkiye optik sektörünün ticari hacminin artmasını sağlayacaktır. Türkiye optik sektörünün ticari hacminde en büyük paya tüm dünyada olduğu gibi gözlük mercekleri ve camları sahiptir.

Optik sektöründe 2007 ile 2017 yılları arasındaki 10 yıllık süreçte en fazla gözlük camlarında sonrasında ise gözlük çerçevelerinde ticari hacim artışı gözlenirken en az ticari hacim artışı ise kontakt lenslerde görülmüştür. 2017 yılı itibari ile Türkiye’de kurulan gözlük çerçeve üretim firmaları ile optik ve güneş gözlükleri önemli bir ivme yakalamıştır.

Peki Hangi Gözlük Çeşidi En Fazla

Gözlük pazarının önemli bir kısmını numaralı gözlükler ve güneş gözlükleri oluşturmaktadır. Söz konusu iki ürünün üretimi oldukça ciddiyet ve titizlik gerekmektedir. Dolayısıyla gözlük fabrikasında kullanılacak teknolojinin ve çalışan kadrosunun önemi son derece büyüktür.

Gözlüklerin üretildiği ham maddeye bağlı olarak üretilecek model değişiklik göstermektedir. Üretim materyaline göre gözlükler üç ayrı kategoride sınıflandırılmaktadır. Bunlar; metal gözlükler, plastik gözlükler ve kombine gözlüklerdir. Kombine gözlükler olarak sınıflandırılan ürün, yarı metal ve yarı plastik materyallerden oluşmaktadır.

gözlük fabrikası

Gözlük Nasıl Üretilir?

Türkiye’nin gözlük çerçevesi ihtiyacı yerli üretim ve ithal olarak sağlanmaktadır. Türkiye’de küresel firmaların da aralarında bulunduğu 83 çerçeve firması bulunmaktadır. Bu firmaların bazıları üretim, büyük bir bölümü ise toptan gözlük satışı yapmaktadır. Türkiye’de son yıllarda optik ürünler içerisinde en çok mercek satışı gözlenmiştir. Bu satışın çerçeve satışından fazla olmasının nedeni kullanıcıların aynı gözlük çerçevesini kullanmaya devam ettiğini sadece gözlük merceklerini değiştirdiğini göstermektedir ancak modanın hayatımıza girmesi ve insanların refah düzeyinin iyileşmesi ile gözlük çerçevesinin de önemi artmış ve Türkiye’de kurulan yeni gözlük fabrikaları ile kalitenin arttığı da görülmüştür.

Gözlükler çerçeveleri hammaddelerine göre farklı üretim süreçlerine sahiptir. Ancak genel olarak hepsini sınıflandıracak olursak; hazırlık, planlama, üretim, montaj ve paketleme olarak genele yayabiliriz.

Gözlük fabrikasında üretilecek modellerin burun aralıkları, çerçeve büyüklükleri ve sap uzunlukları planlandıktan sonra üretimin standart hale getirilmesi için kalıplar üretilir. Enjeksiyon çerçeve üretimi ve metal çerçeve üretimi birbirinden çok farklı proseslerdir. Kısaca açıklayacak olursak;

gözlük üretimi

Enjeksiyon gözlük çerçevesi üretimi:

Gözlük fabrikasında, üreteceğiniz gözlüğün kalitesine göre Grillamid TR90, Ultem, Polikarbon vb.. hammadde seçimi yapılır, daha önceden belirlenmiş modele uygun kalıp enjeksiyon makinasına takılarak uygun sıcaklık, basınç, ütüleme değerleri ile ön çerçeve ve saplar basılır.

Basımı tamamlanan çerçeve ve sapların çapağı alınarak zımpara yapılır ve yaklaşık olarak 1,5-3 saat arasında vibrasyon makinasında yüzey pürüzsüzlüğü sağlanır.
Kontrol sağlanır uygun olanlar ultrasonik yıkama makinasında yüksek titreşimle yıkanır, kurutma makinalarında kurutulur ve askılara teker teker sap ve ön çerçeveler ayrı ayrı dizilir.

Askıya dizimi gerçekleşmiş yarı mamüller yüzeylerinin çizilmemesi için verniklenir, döndürme dolaplarında 60 dk verniğin homojen dağılması için döndürülür, kurutmak için fırınlanır. Vernik prosesinin sorunsuz olması için ortamın hijyenik şartlarının sağlanmış olması gerekir aksi taktirde basınçlı makinalarda 8 bar basınçta gerçekleşen vernik işleminde pürüzsüzlük sağlanamaz.

Gözlük fabrikasında ön çerçeve ve saplar birleştirilmek üzere üretimi daha önceden gerçekleşmiş metal süslerle birlikte montaj alanına gönderilir ve bu esnada modele uygun olarak güneş gözlüğü ise lensler optik gözlük ise demolensler eş zamanlı olarak cam kesme departmanında kesilir. Montajı tamamlanan gözlük çerçevesine cam takma işlemi gerçekleşir ve üretime uygunluk ayarları yapılarak kontrol edilir.

Markalama işlemleri yapılır, kod sapın iç yüzeyine yazılır.
Tekrar son kontrol yapılarak poşetlenir ve depoya sevk edilir.

Metal gözlük çerçevesi üretimi;

Gözlük fabrikasında daha önceden belirlenmiş modele uygun çerçeve kalıpları torno tezgahı ve freze yardımıyla üretilir ve CNC tel kesim makinasında bu kalıplar yardımı ile gözlüğün ön çerçevesindeki sağ halka ve sol halka şekil verilerek kesilir.
Sap ve Ön halkayı birleştirmemiz için gerekli parçanın ön halkaya kusursuz oturması için gerekli kanallar açılır, sap ile birleşeceği bölgeye gerekli eğimler verilir ve kaynak işlemlerine başlanır.

Halkaları yuvarlak hale getirmek için kaynaklanır, burunluk kaynakları ile iki halka birleştirilir, burunluk kanca kaynakları yapılır, sap montajları ile birlikte ham gözlük elde edilir. Kaynak yapılan her noktanın teker teker çapağı alınır.
Gözlüklerde birleşme noktalarının pürüzsüzlüğünün sağlanması için polisaj yapılır ve teker teker askılara dizilerek ceviz kabuğu bulunan dolaba dizilerek yaklaşık 8-10 saat döndürülerek parlatılır.

Gözlük fabrikasında kontrol sağlanır uygun olanlar ultrasonik yıkama makinasında yüksek titreşimle yıkanır, kurutma makinalarında kurutulur ve askılara teker teker sap ve ön çerçeveler ayrı ayrı dizilir.
Gözlük fabrikasında kaplaması yapılır, uzun ömürlü olması için verniği atılır.

Metal Gözlük üretiminde sonraki işlemler

Gözlük fabrikasında sapların kulaklara uygun kıvrılması sağlanır, modele uygun olarak güneş gözlüğü ise lensler optik gözlük ise demolensler eş zamanlı olarak cam kesme departmanında kesilir.
Markalama işlemleri yapılır, kod sapın iç yüzeyine yazılır.

Metal Gözlük Üretiminde Son Aşama
Gözlük fabrikasında demolens/Lens, burunluk ve kulaklık silikonlarının montajı gerçekleşir.
Ayarlamaları yapılır, paketlenerek depoya sevk edilir.

Aslında iki üretim sürecini de özetlemeye çalışsak da daha fazla detayın olduğu gözlük üretiminde dikkat edilmesi gereken binlerce değişkenin olduğu da önemli bir gerçektir.

Gözlük Üretimi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşte geldik gözlük fabrikasında en can alıcı başlığa. Yapılan işler dikkatli bir şekilde takip edilmediği takdirde çeşitli problemlerin çıkması son derece olasıdır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta işlerin takibinin düzenli yapılmasıdır. Her bir aşama alanında uzman kişilerin denetimi altında özenle takip edilmelidir.

Çalışan kadrosunun da titizlik içerisinde seçilmesi oldukça mühim bir konudur. Nitekim sürdürülen iş profesyonel bir iş disiplinini gerektirmektedir. Neredeyse hataya yer olmayan bu iş dalında deneyimli ve işinin ehli personel seçimi sağlanmalıdır. Çünkü gözlük insanların yüzünde bulunan ve her iletişim kurulduğunda dikkatle bakılan bir ekipmandır. Ayrıca deneyimli personellerle çalışmak gözlük fabrikasında iş kazaları görülme riskini azaltır.

Fabrikanın gözlük üretimi yapabilmesi için Sanayi Bakanlığından gerekli tüm izinler alınmalıdır. Kapasite raporunuz ve yerli üretim belgenizin sürekli güncellenmesi gerekir. Belirtilen periyotlarda gerekli denetimlerin sağlanması ve bu denetimlerin sağlandığına dair belgelerin muhafaza edilmesi oldukça mühimdir. Böylece istenmeyen bir durumla karşılaşıldığında fabrika belgelerle savunulabilir.

Üretilen gözlüklerin CE, ISO9001, ISO10002, ISO13485 kalite sertifikalarının olmasına dikkat edilmeli, 2 yıl garanti belgesi ile kalitenin desteklenmesi gerekmektedir.

Bu yazımızda sizleri üretim konusunda bilgilendirmek ve bu üretim sürecine ne kadar hassas bakılması gerektiğini anlatmak istedik. Gözlük satın alırken mutlaka kalite sertifikasyonlarına dikkat edilmeli, satın alım yapacağınız firmadan istemelisiniz.

gözlük fabrikası Türkiye